Kategorier

 
       
   

Är spel en form av konst?

För de franska kritikerna som deltog i den första uppvisningen av målningar av Monet, Degas och Pissaro år 1874, var dessa verk en förolämpning mot de stora mästarnas formella skicklighet. Det var inte konst, det var ofullständiga målningar. I dag ser vi deras målningar som stor konst. Ett mer modernt exempel är Duchamp, Fountain och Warhol. De var alla ifrågasatta och kritiserade på samma sätt, men i dag anser vi att deras verk är konst. Nu kan vi lägga till dataspel på den listan.

 

Kritiker kommer alltid att vara negativa till det nya. Det är lättare att hålla sig till vad man kan och förstår, men ny konst är sällan uppskattad när den kommer. Är spel konst eller är de inte? Egentligen behöver frågan inget svar. Spel kan vara vackra och viktiga, det räcker gott så. Det skulle inte finnas miljontals människor som spelar spel på XXX eller via en plattform som Steam varje dag, om det inte var sant. Spel är dessutom det enda mediet som gör det möjligt att anpassa den konstnärliga upplevelsen. Kanske är det till och med så att videospel kommer att visa sig vara en av de viktigaste medierna för konst som mänskligheten någonsin har haft till sitt förfogande.

Teknik medför nya konstformer

Tekniken har expanderat duken på vilka konstnärer kan måla och berätta sina historier. Spel är en konstform som bara existerat i det digitala rummet, och det är en kollision av konst och vetenskap. De innehåller många former av traditionell konstnärlig skulptur i form av 3D-modellering, illustration och dynamisk musik - som man kombinerar för att skapa något större.

 

Videospel är också den enda formen av media som gör det möjligt att anpassa den konstnärliga upplevelsen samtidigt som den behåller en auktoritet. I videospel hittar vi tre distinkta röster: skaparen, spelet och spelaren. De som spelar ett spel följer efter författarens berättelse och är bundna av reglernas konstruktioner, men baserat på de val de gör kan upplevelsen vara helt personlig. Om du kan följa en annans arbete och hitta den i personligt samband, så har konst uppnåtts.

Känslor och utveckling genom spel

Människan har spelat spel långt innan vi började skapa konst. Varför är det så viktigt för vissa att spel inte betraktas som konst? Våra barn växer upp i en värld där de hittar en lika meningsfull anslutning på båda sidor av den digitala linjen. Videospel är en naturlig utveckling av det vi alltid har gjort. Vi leker för att upptäcka vår värld, för att upptäcka varandra och att upptäcka oss själva.

 

Det finns spel som uttrycker och utforskar liv, rädsla och skönhet. För att ett spel ska kunna kvalificeras som konst, borde vi fråga: Kan de bära intellektuell och emotionell sofistikation, och göra dig berörd? Svaret är självklart ja. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett spel som PacMan - trots att det är många som betraktar det som konst. Ett exempel är spelet "911 Survivor" som sätter dig in i World Trade Center efter det att det första planet har slagit till. För de som har provat är det en upplevelse som de sent kommer att glömma. Det är lika giltigt som konstverk som vilken målning eller keramik som helst.

 

 

 
  FöregåendePHP 7.2