Kategorier

 
       
   

Hur gör man en webbplats mobilvänlig?

2016 var det år då vi började använda mobiltelefonen för att koppla upp oss mot internet, i större utsträckning än från en dator. Användningen av mobila enheter har ökat ända sedan Apple släppte den första smarttelefonen, och mobila enheter har blivit en vanlig del av vardagen.

 

För de som äger webbsidor är det viktigt och brådskande att de gör sin webbplats mobilvänlig. Om mobila besökare för närvarande inte har en bra upplevelse när de landar på din webbplats, försvinner en stor del av din potentiella trafik - och även din ranking i sökmotorer. Man måste göra sin webbplats mobilvänlig. Så hur gör man då?

Ha en responsiv webbdesign

En responsiv webbplats innehåller samma innehåll och information oavsett vilken enhet någon använder för att nå den, men den ändrar hur innehållet visas och ordnas baserat på skärmens storlek. Det här är det bästa alternativet för att göra din webbplats mobilvänlig, eftersom du inte begränsar informationen som dina mobila besökare kan komma åt - de får fortfarande tillgång till samma innehåll som resten av dina besökare får. Alternativet är att göra sin webbsida till en app, precis som spelsidor som XXX gör. Men för de flesta hemsidor och bloggar innebär det bara onödigt arbete.

 

Responsiv design är också bra för sökmotoroptimering. Men att bygga en responsiv webbplats är inte för nybörjare. Det bästa är om man använder ett tema för sin hemsida som redan är mobilvänligt när man installerar det.

Gör viktig information lätt att hitta

De som surfar på webben på sina mobila enheter vill hitta den information de behöver så snabbt och så enkelt som möjligt. Skärmen är mindre, så tänk på vilken information det är mest sannolikt att folk letar efter när de besöker din webbplats. Placera den någonstans där den är lätt att hitta på den mobila hemsidan. Använd inte Flash. Det kan sakta ner en sidans laddningstid, och det finns en del webbläsare och enheter där det inte fungerar alls. Varken Android eller iOS-enheter stöder flash.

Använd metataggar

Metataggen viewport är ett enkelt sätt att styra hur din webbplats visas på mobilen. Om din sida öppnas i samma bredd på telefonens lilla skärm som på skrivbordet, måste användarna göra en obekvämt scrollning från sida till sida för att läsa varje textrad och se de olika sidorna av sidan. Taggen viewport säger att webbläsare anpassar bredden på din sida till skärmen för den enhetstyp som besökaren kommer ifrån. Det är relativt enkelt att lägga till det i HTML på de sidor där du vill använda det.

 

 

Gör knapparna större

Det är lätt att klicka på en liten knapp med en mus, men när du försöker "klicka" med fingrarna på en liten telefonskärm, är små knappar svåra att hantera. Och det är särskilt svårt om det finns flera små knappar bredvid varandra.

 

Det bästa sättet att rädda dina besökare från denna frustration är att göra större knappar. När du lägger till en knapp på din webbplats, och för de som redan finns där, testa dem själv mobila enheter och se till att välja en som är stor nog att den är lätt att hantera på mobilen. Det kan även vara smart att använda ett stort teckensnitt, helst minst 14px, och att använda en standardfont som går fort att ladda. Lycka till!