Kategorier

 
       
   

Wordpress för hemsidor

När man ska göra en hemsida är Wordpress ett enkelt och bra alternativ, särskilt om man inte har några särskilda tekniska färdigheter. Wordpress lanserades den 27 maj 2003. innan både Facebook och Twitter, och från början var det ett enkelt bloggsystem. Med tiden har det utvecklats till världens mest användbara plattform för företag och webbshoppar, och är utan tvekan den världsledande plattformen för hemsidor.

 

Om man tittar närmare på de 10 miljoner mest populära sidorna på nätet, så använder sig ungefär 33% av dem av Wordpress. Den plattform som kom tvåa, Joomla, fick bara 3.2%. WordPress är skrivet i PHP programmeringsspråk och använder MySQL som databas.

Öppen källkod

Wordpress är ett så kallat open source-projekt. Det ägs inte av något företag, och det finns ingen verkställande direktör. Projektet drivs av utvecklare som arbetar idéellt över hela världen. Men det finns en grundlig beslutsprocess på plats som gör det möjligt för någon att skicka felrapporter, patchar, föreslå funktioner och så vidare.

 

För att skydda de friheter som erbjuds av den öppna källkod som Wordpress erbjuder, skapade medgrundaren Matt Mullenweg "WordPress Foundation". Det är en ideell organisation som äger varumärket "WordPress", och skyddar de friheter som erbjuds av programvarans öppna källkodslicens.

Tillägg till Wordpress

Det är oerhört vanligt att programmerare skapar tillägg till Wordpress, så kallade plugins. Det är som ett slags appar till en Wordpress-webbplats. För närvarande finns det över 50 000 gratis WordPress-plugins tillgängliga för nedladdning. De kan göra allt från att skapa en hel onlinebutik till att lägga till ett enkelt kontaktformulär, med bara ett par klick i ett slags enkelt plug and play-format för webbsidor. Man kan till exempel har en bingosida där man delar med sig tips och erfarenheter från XXX,  eller en sida om hundar där man har ett register för alla olika raser.

 

Tusentals offentliga webbplatser använder sig av WordPress, i alla delar av världen. Listan innehåller dussintals amerikanska federala och statliga webbplatser, län, småstäder, gymnasier och så vidare. Dessutom är det helt tillgängligt på många olika språk, hela 68 stycken, och dessutom delvis översatt till dussintals fler. Många teman och plugins finns också på olika språk. Wordpress kan enkelt användas som flerspråkig plattform med hjälp av plugins som Polylang.  År 2014 var antalet nedladdningar av WordPress på andra språk än engelska större än den engelska versionen, och man kan enkelt byta språk från sitt administratörsområde.

Enkelt att använda

En av anledningarna till att WordPress är så populärt är att det är så enkelt att använda, och gratis att skaffa. Man kan börja skriva sitt första inlägg inom 10 minuter efter att man har bestämt sig för att skaffa en hemsida. Man kan dessutom sköta sin Wordpress-webbplats från vilken dator som helst, eller från en app till mobil och surfplatta. Man loggar bara in och skriver ett inlägg, precis som i vilken ordbehandlare som helst, eller lägger enkelt till bilder, videor, gallerier eller andra saker.

 

Man kan ändra hemsidans utseende direkt i en förhandsgranskning, och se hur det skulle se ut med olika teman, färger eller bilder i sidhuvudet. Det finns tusentals gratis teman att välja mellan, så oavsett hur man vill att det ska se ut, så går det lätt att ordna.