Kategorier

 
       
   

Commodore 64

8-bitars nostalgi

Commodore 64 (C64) var inte bara en hemdator; det var ett kulturellt fenomen. Och en stor del av den magin var SID-chippet, eller Sound Interface Device.

Vad gjorde SID-chippet speciellt?

  • Tre-röst synthesizer: SID-chippet skulle kunna skapa komplexa ljudlandskap med tre oberoende ljudkanaler, var och en med sina egna toner och effekter.
  • Vågformsalternativ: Från sura sågtandsvågor till jämna sinusvågor, SID erbjöd en mängd olika ljud för kompositörer att arbeta med.
  • Envelope-kontroll: Exakt kontroll över ett ljuds start, sustain och fade möjliggjorde mer realistiska och uttrycksfulla melodier.
  • Inbyggt filter: SID-chippens filter hjälpte till att forma ljudet ytterligare, lägga till värme eller ta bort oönskade höga frekvenser.
  • Analog och digital mix: Denna unika blandning av kretsar är en del av det som gav SID-chippet dess distinkta ljud, ofta beskrivet som varmt och fylligt.

Medan SID-chipets arkitektur utgjorde en utmaning för programmerare, tänjde begåvade kompositörer på sina gränser och skapade ett unikt och bestående ljud som fortfarande hyllas idag.

Mästarna i 8-bitars melodier

C64 skulle inte ha haft sitt ikoniska soundtrack utan dessa kompositörer:

  • Rob Hubbard: En C64-musiklegend känd för medryckande låtar och innovativ ljudanvändning. Anmärkningsvärda låtar inkluderar "Monty on the Run" (Monty Mole), "The Last Ninja" titeltema och "Green Beret" titeltema.
  • Chris Hülsbeck: Känd för atmosfäriska och filmiska ljudspår. Anmärkningsvärda verk inkluderar soundtracken till "Turrican", "The Great Giana Sisters" och "Simon the Sorcerer".
  • Ben Daglish: Hans musik är känd för sin egensinnighet och humor. Välkända spår inkluderar ljudspår för "Dizzy"-serien, "Bubble Bobble" titeltema och "Rainbow Islands" soundtrack.
  • Martin Galway: En tidig C64-musikpionjär som skapade några av plattformens mest igenkännliga ljud. Anmärkningsvärda spår inkluderar "Manic Miner" titeltema och "Match Day II" titeltema.

Detta är bara en inblick i världen av begåvade kompositörer som väckte Commodore 64 till liv med sin musik. Det finns många andra som förtjänar erkännande för sina bidrag till denna unika ljudbild.

 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N