Svenska Jaktresor
 
       
   

Vecka fem, Kaninen och hans vänner

Dag 1 den 21:a november 2010 Nej nu får yr.no faktiskt skärpa sig! Dagens väder blev allt annat än vad de lovat. Blåsigt, kyligt (i alla fall för svinen) och tendens till regn. Som alltid när det blåser blir svinen svåra att ha med att göra, de vandrar hela dagen och går alls inte och lägger sig i sina sköna legor. Visst fann vi svin men de lyckades hela tiden undvika att komma i håll för bössorna. Till sist, i den allra sista såten, lyckades en av Kaninens norska vänner fälla tvenne grisar med tre skott, lite av en prestation. Kaninens finske vän däremot hade inte samma tur, han bommade på ett svin som passerade honom på låg höjd. Dag 2 den 22:a november 2010 Nu börjar jag hysa allvarliga tvivel på norska väderlekssiten, yr.no! Andra dagen i rad som jakten saboteras av för hög vind. Vi lyckades detta till trots med att nedlägga en liten orne, det var faktiskt kaninen själv som stod för bedriften. Efter att ha sett ytterligare en minderårig orne alldeles för sig själv, började jag hysa tro på förbrunst i området. Mycket riktigt, i en senare såt fann vi inte färre än tre stora ornar med kvinnligt sällskap! Två av dessa bommades nogsamt men den tredje fick tyvärr ett bukskott. Omständigheter omöjliggjorde eftersök så klapparna har fått i uppgift att leta reda på nasse i morgon, givetvis mot rundlig ersättning. Mannen som träffade svinet får en eloge för sättet på vilket han släppte förbi sig ett stort antal suggor och inväntade den stores ankomst, sällsynt men desto bättre prestation av en "nybörjare". Förhoppningsvis får vi glädjande besked om den skadeskjutna i morgon

Dag 3 den 23.e november 2010 Vädret stabiliserades något men det var fortfarande kallt i skuggan. Vi hade svin överallt, det sågs totalt över ett hundra under dagen. Skyttet kunde kanske ha varit lite mer exakt eller vad sägs om 30 skott för tre svin? Nu återstår det bara en jägare som inte lossat skott och det är inte för att han saknat tillfällen. Senast idag släppte han ett tjugofemtal svin förbi sig, de var för små! Han ska bara ha ett stort svin, så är det. Över huvud taget är det imponerande att se dessa "nybörjare" släppa förbi svin som inte har något "värde" för dem. Dagens höjdpunkt var utan tvekan när vi fick besked om att den skadeskjutna ornen från igår återfunnits. Vad betarna mäter vet vi vid ett senare stadium.

Dag 4 den 24.e november 2010 Efter fyra dagars jakt börjar det att sjunka in att det är viss skillnad på jakt och jakt. Man har insett att "våra" svin skiljer sig på många vis från dess kusiner i Europa. Här drar de sig inte alls för att korsa kilometervis med öppna åkrar, tvärt om, de föredrar detta framför att smyga i skogen. Här ser ett äldre svin Dig omedelbart om Du ägnar Dig åt att "jaga Älg", dvs står rätt upp och hoppas på att vara osynlig. Idag har vi stött på en ny upplevelse, enbart vuxna svin i såtarna, det har varit förbrunst vilket innebär att stora grupper suggor och gyltor samt flera fullvuxna ornar samlas. Det går då inte längre att hoppas på att de helt ovetande ska komma flanerande förbi, de är varska som intet annat djur! Gång på gång blev vi upptäckta och svinen valde andra vägar. Till slut lyckades jag övertyga de nya i församlingen att ligga ned bakom träd, stenar och småbuskar och till följd fick vi också nöjet att skjuta bom på en verklig stororne! Måste säga att jag glädjer mig åt de kvarvarande två dagarna! Dag 5 den 25:e november 2010 Dagen började utmärkt med över tjugofem svin i den första såten men sedan upptäckte vi att brunsten hade börjat, en sugga skrek till när en ornes uppvaktning blev för intensiv. Sedan tvingades vi söka efter svin på fristående kullar där de stora nassarna normalt håller till. Anledningen till att vi blev begränsat rörliga var/är att vissa av Kaninens vänner har fysiska besvär vilka förhindrar allvarligare bergsbestigningar. Naturligtvis hade dessa stornassar lämnat sina vanliga tillhåll och begett sig ut för att leta damer så resultatet blev minst sagt magert. Det blev inte bättre av att en av deltagarna vägrade fälla en liten orne som passerade honom på tjugo meters håll, heder åt honom, principfast in i det sista! Dagens resultat; 1 svin, fyra lossade skott! "Alla dagar är jaktdagar men inte alla dagar är fångstdagar!"

Dag 6 den 26:e november 2010 Så lyckades det då till slut! Mannen som ännu inte lossat skott fällde en mindre orne, ingen var gladare än jag! Dagen kröntes annars av bomskott på stora svin och många, många observationer. Denna grupp kommer väl inte att minnas för sin skjutskicklighet men för deras goda humör och stora vänlighet. Trevligare killar kan man inte önska sig! Facit blev på intet sätt imponerande, 9 svin för 53 skott, kunde ha blivit många, många fler om herrarna inte varit beväpnade till stor del med tvåskottsvapen. Flera hann helt enkelt inte med att skjuta när svinen ökade farten. Nåja, det är med visst vemod vi skiljs, det har varit en avslappad och trevlig vecka.

 

 
 
 

  Vecka fem, Kaninen och hans vänner | Jaktblogg

Hej Erik
Åter i hemmet efter en toppenvecka med bra jakt. Jag ser att det nya gänget har sämre väder än vi hade.
Blev lite frälst av detta landskap och av jaktformen. Nästa gång tänker även jag ta hem en påse "bananer" (stora betar). Tills dess, tack för en bra jakt./Janne


/// janne från jämtland




Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N