Svenska Jaktresor
 
       
   

Vecka två, Trindskallarna (luffarnas benämning på Upplänningar)

Ankomst- och vilodagen den 9:e januari 2011 Dagen tillbringades dels i en svag sol, dels med att spela poker. Dag 1 den 10:e januari 2011 Ack ja, det tycks vara ödets lott att välkomna den ena dyslektikern efter den andra, ännu en gång herrar som medför förbjuden ammunition! Vidare har vi ett gäng nybörjare bland de "gamla" resenärerna och de har uppenbarligen hörselfel! Gömma sig? Varför det? Hur som helst sköts det tre svin i första såten men det rörde sig om två gyltor och en liten "matgris". Den ska vi låta oss väl smaka när den kommer helstekt på bordet i morgon kväll. Flera gäng med suggor och uppvaktande kavaljer klarade livhanken galant, de gick på de nya gubbarna, såg dem och försvann åt annat håll! Alltså, ca 30 observerade svin, 8 skott och tre fällda, inte så pjåkigt. Dag 2 den 11:e januari 2011 Vackert väder, igen! Mycket gott om svin i samtliga såtar och nio av de tolv skyttarna kom till skott med varierande framgång. Nu återstår det endast två man som ännu inte krökt finger, en i sanning avundsvärd sits då de ju favoriseras i såt efter såt. Fyra nassar blev resultatet av 21 skott, verkligen inte så illa. De stora ornarna lever emellertid ännu! Totalt sågs det väl över etthundra svin. Kvällsmålet var delikat ungsvin som alla lät sig väl smaka.

Dag 3 den 12:e januari 2011 Vädret slog om till rusk och regn! Trots denna för svinen helt oacceptabla situationen, de drar bara runt och vägrar att uppsöka daglega, fann vi svin i flera såtar. Det sågs endast ett tiotal svin men sköts två med 13 skott. Brunsten försvårar också jakt vid dålig väderlek eftersom svinen har en benägenhet att samla sig i stora hjordar och det är därför lätt att missa dem. Vi åkte hem efter sex såtar och hoppas på bättre väderlek i morgon. Dag 4 den 13:e januari 2011 Mulet och kallt men inget regn. Svinen ute på åkrarna till långt fram på morgonen och går sedan bara och uppsöker daglega om det finns lite sol att gona sig i. Vi fann emellertid flera stora ornar, det enda som intresserar jägarna nu men, tyvärr, det blev upprepade bomskott! Den siste i gänget att få lossa skott fick en mäktig orne förbi sig i första såten. Svinet kom på tjugofem meter men skytten såg det för sent. I en senare såt gjorde han emellertid allt rätt, dolde sig bakom en tjock trädstam, smög runt hela tiden ur synhåll för ornen och sedan fyrade han av när djuret stod stilla på tjugotalet meter. Tyvärr hann ornen uppenbarligen starta innan kulan nådde fram, den rispades bara ytligt i låret! Nu har emellertid alla lossat skott! Vår alldeles egen vargman lyckades ta bilderna som följer, fyra gyltor följda av en liten orne som grannskytten nedlade. Han hann också med att avfånga denne när den kom krypande, en i sanning duktig både fotograf och skytt!

Dag 5 den 14:e januari 2011 Vackert men en kall vind kylde trots sol. Svin överallt och flera stora ornar men som vanligt klarade de livhanken. Däremot strök tre mindre lyckosamma gyltor med efter 16 skott. Vi här känner inte av de oroligheter som skakar huvudstaden Tunis men nästa veckas grupp har valt att skjuta fram jakten till i höst, säkert ett klokt beslut. Resultatet av dagens jakt blev således drygt etthundra observerade svin, tre skjutna med sexton skott. Dag 6 den 15:e januari 2011 Denna den sista jaktdagen blev också den allra vackraste, vädermässigt. Strålande sol efter en kall natt, inte ett moln på den azurblå himmelen och nästan helt vindstilla. Gruppen bestämde att denna dag skulle ägnas helt och hållet åt att nedlägga en riktig stor orne, så blev det emellertid inte! Visst sågs det ett antal ornar men antingen var klapparna i bakgrunden eller också bedömdes djuret som för smått. Ett antal stora hjordar påträffades men vägrade alldeles bestämt att låta sig drivas, de gick till attack mot klapparna i stället! Således fick vi låta oss nöja med massor av frisk luft, härlig sol och vetskapen om att vi trots allt kommer att få resa hem i morgon! Personligen ser jag fram emot att göra en snabbvisit hos K hustru varefter jag hoppas kunna återvända den 22:a i sällskap med våra storornejägare!

 

 
 
 

  Vecka två, Trindskallarna (luffarnas benämning på Upplänningar) | Jaktblogg

Tänk att grisarna går över öppna fält :-)


/// Jörgen Eliasson


Tjena Classe,huppp inte förvånad att du får stå ivägen för den svarta.Grattis och hälsa


/// Johan Thorell


Det är inte bara Norrmän som inte kan läsa tydligen. Har inte Chrille lärt dom något?
Tala även om för Uppsalagänget att en stor Galt inte hörs när han kommer.

Hälsningar Galtskytten Gunnar Vecka 1


/// Gunnar Mählqvist


hej.. är det gyttorp som dom tar med sig??


/// christoffer eriksson


Hej Erik.
Läste med förvåning i morse, om oroligheterna nere i ert område och att det förekommit skottlossning på annat än gris.
Det ser ut som att det kan bli en hädelserik vecka i Kasserine på mer än ett sätt...
Märker ni av något eller är det bara media här som tar upp det ?
Tomas


/// Tomas Malmqvist




Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N