Svenska Jaktresor
 
       
   

Vecka ett, Rörkrökarna, Joddlarna och Baggarna

Dag 1 den 3:e januari 2011 Fint jaktväder, svalt men nästan vindstilla. Redan i den första såten vällde det fram svin och vi kom fram till att det måste ha varit över 100! Det small lite här och där men det var bara en av "baggarna" som lyckades välta en gylta. I nästa såt fällde en svensk och en bagge varsin liten orne och i såten därefter lyckades samme svensk nedlägga ytterligare en orne, denna gång lite större. Till min fasa upptäckte jag att två av baggarna uppenbarligen led av dyslexi eftersom de laddade bössorna med otillåten ammunition! Trots att det står skrivet i vår information att endast Remington, Winchester och Federal är tillåten, hade man alltså inhandlat patroner av annat märke. Dagens resultat blev fem svin med totalt ca. 180 observationer!

Dag 2 den 4:e januari 2011 Nästan vindstilla, svalt men perfekt för svinjakt! Området kryllade ännu en gång av svin och det märktes snart att brunsten var i full gång. Nästan i varje såt fanns det en eller flera fullvuxna ornar vilka tyvärr bommades gång på gång. Totalt lossades det 38 skott men endast två suggor blev behållningen. Ännu en gång sågs det väl över etthundra svin, närmare hundrafemtio!

Dag 3 den 5:e januari 2011 Kall morgon med frost på åkrarna, sedan solsken och värme som en svensk sommardag, åtminstone i solen. Ännu en dag med svin i mängder även om de flesta fanns i en såt, brunsten, Ni vet. Från min utsiktspost fick jag syn på en stor orne som kom från toppen av en kulle framför mig. Viss skottlossning på andra sidan hade förmått den att lämna arenan. Den kom nedför branten framför mig men stannade när den nådde botten av den sparsamt skogbevuxna dal som skilde våra sluttningar åt. Eftersom vi fortfarande hade en man i gruppen som inte lossat skott, valde jag att låta honom bege sig ned i dalen för att skrämma ut och förhoppningsvis skjuta ornen. Allt gick helt planenligt med bara den lilla detaljen som hade inneburit perfektion, svinet bommades! Dagen absolut största glädjeämne var när vår sextonåriga yngling från grannlandet i väster nedlade en stor sugga med ett perfekt skott! Ynglingen hade gjort ett antal tidigare försök utan att få svin och kula att mötas. Pappan var inte mindre stolt. Totalt sågs det ca 80 svin, avfyrades 24 skott och nedlades två svin.

Dag 4 den 6:e januari 2011 En dag som överträffade allas vildaste förväntningar! Vackert väder och svin som formligen vällde fram i vågor! Över tvåhundra observerades och skotten knallade med sju nedlagda svin som resultat och med endast 34 skott, mycket bra i sådana här sammanhang. Det enda tråkiga var väl att så många var lite väl lätta på avtryckaren och sköt alldeles för tidigt med det resultat att de riktigt stora ornarna, det observerades ett stort antal, aldrig fick en chans att komma fram. En liten orne föll emellertid och platsen på högra sidan om matbordet fylldes därmed.

Dag 5 den 7:e januari 2011 Samma utsökta väder, sol och skön värme mitt på dagen, svalt morgon och kväll och i skuggan. Vi fortsätter att panga på gyltor och liknande med resultatet att storsvinen lyser med sin frånvaro. Trots att vi närmar oss slutet på veckan har flera jägare ännu inte fattat vikten av att vara osynlig vilket gör att de äldre svinen, suggor och deras uppvaktare, upptäcker skyttarna och väljer andra flyktvägar. Två gyltor föll för 4 skott vilket ju var berömvärt, totalt såg vi ett sextiotal svin. Här följer nu några bilder tagna av vår norske kanonfotograf Ole.

 

Dag 6 den 8:e januari 2011 Ännu en strålande dag och nu lämnade "joddlarna" oss! Detta innebar att vi kunde ägna oss åt att jaga stora nassar utan att befara intensiv skottlossning så snart ett tryne blev synligt! Mycket riktigt, redan i den första såten small det från en av rörkrökarna, en man som besöker oss årligen och vet hur en slipsten ska dras. Resultatet blev en fin orne. En gylta fick också plikta med livet i samma såt. Senare fälldes det ytterligare en riktigt fin orne och dagen slutade bättre än vi hade kunnat vänta. När vi summerade vad vi hade sett i svinväg fick vi alla en chock, 835 svinobservationer på 38 såtar! Aldrig någonsin tidigare har vi varit ens i närheten av sådana astronomiska siffror, hälften har väl uppnåtts men endast mycket sällan! 150 skott lossades för att fälla 21 svin, en i sanning oerhört sällsynt lyckad jaktvecka!

 

 
 
 

  Vecka ett, Rörkrökarna, Joddlarna och Baggarna | Jaktblogg

Grattis Claes, det var roligt att Du fick skjuta en gris. Hur går det för vår vän Chrille? Han hade ju turen på sig i England. Jag kollar Er varje dag. Hälsningar Gunnar


/// Gunnar Mählqvist


Hej det är bara så att man har varit med om något som man inte kan komma i när heten av har hemma
835 grisar det är jo mer eller lika mycket som en suverän småviltjakt i sverige.
jag vill tacka för en underbar vecka så är det väll bara att boka nästa år mvh johan guten
ps En sak till Erik du var en mycket rolig person att lära känna men du kan ge dig _ _ _ på att jag ska till TRÄNA nästa gång ds


/// johan bodin




Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N