Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara text
 
   

Tysklandsresan 1956

Så satt jag där på tåget till Tyskland med biljett, pass och lite pengar. Tåg hade jag ju åkt förr men aldrig så här långt ensam. Allt var bara spännande, det enda som oroade mej var att jag skulle byta tåg i Köpenhamn. Nåväl det gick bra och efter många timmars resa var jag framme i Hannover där jag möttes på stationen av Gerdas yngre bror. Han hette Wolfgang och var ett par år äldre än jag. Han var enormt stor och kraftig. Så tog vi en buss den sista biten och det gick inte särskilt bra att prata för min tyska var ju urusel.

När jag fick se huset blev jag rädd för det var rena rucklet. Jag kunde inte förstå hur någon kunde bo där. Det var ett stenhus som också innehöll ett postkontor där man även kunde köpa lite godis och cigaretter. Först kom man in i något som skulle föreställa farstu, med ett snett och vint stengolv och därifrån gick två dörrar, den ena till posten och den andra till bostaden. Det fanns ett mycket primitivt kök med endast en liten gasspis och några grytor, inget vatten eller något avlopp. I taket hängde en naken glödlampa, något dagsljus kom knappt in genom den lilla gluggen som fanns i stenväggen. Ett trappsteg upp från köket låg en liten kammare fylld av möbler. Mattor fanns det på både golv och väggar, det var mörkt och murrigt. Det var i den lilla kammaren man åt och umgicks.

En brant och ranglig trappa ledde upp till övervåningen där Wolfgang hade sin säng
alldeles ovanför trappan. Innanför va det ett litet sovrum där föräldrarna hade sin säng
och i ena änden av rummet hängde ett drapperi bakom vilket jag skulle sova. Sängen jag fick var ganska stor, madrassen var ett stort dunbolster och täcket var ett enormt fluffigt duntäcke. När man låg i den så nästan försvann man under allt dun. En gammal kommod
stod där också med ett handfat och en kanna.

Det sprang höns och gäss ut och in i huset ofta jagade av en maläten gammal byracka som var jätteful och ganska otäck. I köket stod ett par lådor med kycklingar.

När man skulle gå på toaletten fick man gå runt huset till det kombinerade dasset och hönshuset som var sammanbyggt med huset. Dit var det inte kul att gå, man hade hela tiden hönsen springande och kacklande kring fötterna.

Här skulle jag alltså tillbringa mitt sommarlov. Jag fasade för hur det skulle bli.

Stintan
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N