Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara text
 
   

Blodsbunden av flannery O´Connor

Flannery O´Connor (1925-1969) föddes i Savannah i södra USA. Hennes föräldrar var båda troende katoliker, något som inte bara kom att färga hennes uppväxt. Som vuxen kom hon ofta, i sitt författarskap, att beröra religiösa frågeställningar och detta inte minst i debuten ”Blodsbunden” från 1952, ett mörkt absurdistiskt och tragikomsikt verk om en samling moraliskt tvivelaktiga men minnesvärda individer.

”Blodsbunden” är främst berättelsen om en man vid namn Hazel Motes, som efter avslutad tjänstgöring i armen återvänder till den amerikanska Södern, till den fiktiva staden Taulkinham och väl där möter människor vilka, visar det sig, är lika missanpassade som han själv. Där finns bl.a. Enoch Emery som arbetar på stadens djurpark men som föraktar djur lika mycket som omgivningen tycks förakta honom. Där finns en blind gatupredikant vid namn Asa Hawks och där finns dennes dotter och ständige följeslagare Sabbath Lilly Hawks. Hazel själv finner snart en sysselsättning i att på gator och torg, som ett slags intighetspredikant, predika ateismens budskap. I sina försök att blottlägga kristendomens lögner grundar han sin egen kyrka – Kyrkan Utan Kristus – ”där dom blinda inte ser, där de lama inte går och där det som är dött förblir dött”

”Blodsbunden” som kommit att uppfattas som en modern klassiker, kan närmast beskrivas som ett humoristiskt angrepp på den moderna sekulariseringen av kyrkan, ett parodierande av den existentiella filosofin och tanken att det, bortom den omedelbara situation och den givna upplevelsen - intet ytterligare finnes. Men trots dess humor, trots dess parodierande är det ändock en roman med djup svärta och det är en mycket mörk, snarast ohygglig bild av världen och samhället som O´Connor målar upp. En värld och ett samhälle där vare sig hopp eller tröst står att finna.

O´Connor skrev förutom ”Blodsbunden” som nu för första gången givits ut på svenska, endast en roman, ” The Violent Bear it Away” (sv. övers. 1967, ”Och stormen för oss vidare”) samt två novellsamlingar, ”A Good Man is Hard to Find” och ”Everything That Rises Must Converge”, varur vilka ett urval texter översatts till svenska och givits ut under titeln ”Bra folk från landet”.

Endast 39 år gammal dog Flannery O´Connor av Lupus, en kronisk sjukdom som angriper lever, blod, njurar och leder och som hon då plågats av i mer än halva sitt liv.

 

 
 
 

  Blodsbunden av flannery O´Connor | Novellen | Boktips

Störst utrymme får Arthur Rimbaud och porträttet är fascinerande läsning – inte minst med tanke på att Verlaine fängslats för mordförsök på densamme. Rimbaud skrev redan i unga år revolutionerande och moraliskt utmanande poesi, men valde att sluta skriva så tidigt som vid 20 års ålder. Han avslutade sitt författarskap med orden ”Mitt dagsverk är slut. Jag lämnar Europa. Havsluften ska sveda mina lungor, avlägsna klimat bränna mitt skinn.”. Vid tiden för ”De fördömda poeternas” publicering hade Rimbaud redan satt sin plan i verket, övergivit poesin och lämnat Europa för att leva ett liv som lycksökare.


Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N