Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara text
 
   

Partiets älskling

Nya ordföranden i ungdomsförbundet var verkligen en sensation. Snygg, charmig, lite uppkäftig, svarade bra på alla frågor.

Ännu kan vårt parti attrahera unga människor! Inte lika många som förr men hon om någon kan bryta den nedåtgående trenden. Hon är ett fynd som vi ska ta vara på. 

Vad står hon för egentligen? 

Svårt att sätta fingret på.

Hon utstrålar ilska mot det nuvarande tillståndet.

Nya problem kräver nya lösningar! säger hon ofta.

Det är mycket vi måste ändra på!

Å andra sidan: vi ska inte stöta bort de äldre och erfarna, vi ska visa oss lite ödmjuka och tacksamma. Deras röster behövs.

Hon hade goda politiska instinkter, tänkte taktiskt, tänkte i paroller.

Vi kan lära oss av de äldre men jag tror de har en del att lära sig av oss också! upprepar hon ofta och frasen ger applåder.

Ungdomsförbundet kräver gratis tamponger åt tjejerna och gratis kondomer åt killarna! Gratis läppstift åt de queera!

Hon skapar rubriker! Hon skapar ett nytt intresse för partiet. Vi är fortfarande relevanta, tro inget annat.

Hon avgick med flaggan i topp på ungdomsförbundets nästa partistämma. Hon hade redan blicken riktad mot rikspolitiken. Blev nominerad som riksdagskandidat och lokalavdelningen stödde henne helhjärtat.

Hon blev självklart invald i riksdagen. Fick övernattningsbostad i Stockholm, gratis laptop. Ett SJ årskort. Fick ett kontokort. Det är för representation och utgifter i tjänsten men du måste spara alla kvitton, förklarade man på riksdagskansliet.

In som en stormvind. Framtoningen: lite poppigt respektlös. Tuggade tuggummi i plenisalen, det blev bra bilder i kvällstidningarna. Hon försågs med en kunnig sekreterare som lotsade in henne i arbetet, Candelia Åkerbock. Ännu viktigare: partiledaren själv blev hennes mentor. 

– Jag är ditt största fan, sa partiledaren.

– Och jag ditt, måste hon ju svara.

Jag har aldrig gillat dig gubbjävel sa hon inte högt.

Vilket utskott vill du sitta i? undrade sekreteraren. Utskott? Det räcker inte att vara med i partigruppen, du måste sitta i ett utskott också och specialisera dig på vissa frågor, sa Candelia. 

Vad finns det?

Ja, det finns t ex socialutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet. Kulturutskottet och mljöutskottet är kanske de minst krävande för en nyinvald.  

Då får det bli miljöutskottet. Jag ska driva frågan att kostnaden för elcyklel blir avdragsgill i självdeklarationen.

Får man ett extra arvode?

Det är bara ordförandena i utskotten som får extra betalt. Men du har ju andra förmåner: traktamenten i samband med studiebesök, partyn för att träffa viktiga personer inom ditt område. Du går naturligtvis gratis på allt som har med miljö att göra.

Hon skrev motioner. Förbjud polyetylenplast på ostarna! Inför pant på sugrör!

Hon tog sin elcykel mellan övernattningsbostaden och riksdagen. Fina bilder i pressen. 

Hennes fräcka tweets fick många följare.

Under de fyra åren blev hon varm i kläderna och allt mer självsäker.

Partiledaren krattade manegen åt henne.

– Om vårt parti blir med i nästa regeringskoalition ska jag driva att du blir miljöminister. Opinionssiffrorna ser ju bra ut.

Hennes sekreterare Candelia varnade henne: Var på din vakt. Framgång väcker avundsjuka. 

Skandalen exploderade mitt i valrörelsen. Expressen hade nosat reda på att hon brukade köpa bland annat Twix, jordnötter och vita Prince med riksdagens kontokort. Hon lät skattebetalarna stå för privata utgifter! Hon som redan tjänade så bra.

Många upprördes av fifflet. Andra upprördes av att hon rökte. Va, röker hon? Vad ofräscht! Och hon ska framställa sig som föredöme!

Då drog hon till med ett riktigt dåligt försvar som förvärrade hennes läge ytterligare.

– De går på mig bara för att jag är kvinna.

Avsatta fackföreningspampar, fifflande kommunalpolitiker, förskingande tjänstemän i hjälporganisationer – alla män – samlade sig till ett gemensamt vrål i pressen. Vi har fått betala ett pris för vad vi gjort och det ska hon också göra! 

Candelia tröstade: Det är den vanliga mediadramaturgin. De som satts på piedestal ska vältas omkull till alla avundsjukas glädje. Men din karriär är inte slut. Det här kommer blåsa över.

Vem hade tipsat Expressen? Det fanns tydligen en insider som tjallade för Expressens politiske reporter. Men vem det var gick inte att lista ut.

Sammanbitet genomförde hon sin del av valturnén. Ibland hördes burop i folkmassorna, som heller inte var så stora som man hoppats på.

Hennes framträdande i Almedalen var inte så inspirerat som det brukade vara. I en debatt kom hon av sig och svarade helt fel.

Efter valet vidtog regeringsförhandlingarna. Partiet minskade sin väljarandel något men fick ingå i regeringsunderlaget.

Den nya ministären skulle presenteras en måndag i slutet av oktober.

Kvällen före briserade en ny bomb. Partiets älskling hade ertappats med snatteri i en Seven-Eleven! Och hon tog inte elcykeln till riksdagen, nu åkte hon taxi varje dag, den relativt korta sträckan, hycklerskan. Bilder i kvällstidningarna. Ingen ministerpost. Hon tror hon står över de regler som gäller för oss andra. Indignationstrumman bullrade i dagar.

Hon gick in i Candelias tjänsterum för att fråga om ett telefonnummer. Candelia var ute, hon bläddrade själv i Candelias telefonbok. Då såg hon Erik Sundelins namn och telefonnummer i ett anteckningsblock. Han var Expressens politiske reporter.

Det var Candelia som hade satt dit henne!

En iskyla kändes runt omkring henne. Hon hade sabbat för partiet!

Hon blev inkallad till partiledaren.

Måste du jämt ha så jävla mycket mascara, du ser ju ut som en slampa. De där korta kjolarna passar inte i riksdagsmiljön. Försök hålla lite stil! Ministerposten kan du glömma.

Riksdagsplatsen fick hon behålla, hon var ju invald. Men partiet hade redan hittat en ny älskling, en tjej som jobbade i en H & M-butik.

En sådan som vi! 


Lars Schulze
 

 
 
 

  Partiets älskling | Novellen | Noveller

så e de 


oldwolfie

Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N